Badania mikotoksyny w rolnictwie
Badania mikotoksyny w rolnictwie okazują się niezbędne w celu wykrycia toksycznych substancji chemicznych, które są wytwarzane przez niektóre gatunki pleśni. Mogą się rozwijać na produktach żywnościowych, głównie na zbożach. Ich duże ilości okazują się szkodliwe dla zdrowia ludzi oraz zwierząt, ale należy pamiętać, że nie wszystkie pleśnie są toksyczne. Niektóre wykorzystuje się podczas produkcji artykułów spożywczych czy antybiotyków, ponieważ mają korzystne właściwości. Z tego powodu tak ważne są badania mikotoksyny w rolnictwie – pomagają ocenić szkodliwość naturalnych substancji skażających rośliny zbożowe. Ciekawą cechą mikotoksyn jest ich trwałość, co sprawia, że występują nie tylko na ziarnach zbóż w polu i magazynie, ale również w przetworzonych produktach spożywczych.
Zapobieganie powstawaniu mikotoksyn
Mikotoksyny okazują się bardzo szkodliwe, gdy nastąpi masowa infekcja zbóż. Mogą do niej doprowadzić niekorzystne warunki pogodowe lub nieodpowiednie przechowywanie produktów. Wczesne wykrycie skażenia pozwoli na jego wykorzystanie w innym celu niż konsumpcyjnym. Taka opcja nie satysfakcjonuje jednak rolnika, ponieważ oznacza dla niego niższe dochody. Ze względu na to, a także na bezpieczeństwo ludzi i zwierząt warto zapobiegać powstawaniu mikotoksyn. W tym celu należy zadbać o właściwe warunki ekologiczne uprawy i stosować zabiegi chemiczne, które uniemożliwiają rozwijanie się pleśni. Ważne jest również to, aby nie pozostawiać na polu zainfekowanych roślin – po ich wykryciu, należy je od razu usunąć, żeby nie doprowadziły do skażenia innych produktów. Badania mikotoksyny w rolnictwie pomagają ocenić, czy dana uprawa nadaje się do przeznaczenia dla ludzi i zwierząt.
Gdzie najczęściej występują mikotoksyny?
Mikotoksyny są toksycznymi metabolitami, dlatego tak ważne jest ich unikanie. Wytwarzane są przez różne szczepy grzybów, znajdujących się zarówno w żywności, jak i paszach. Zazwyczaj nie można ich zobaczyć czy poczuć, ponieważ są niewidoczne oraz bezsmakowe. Nie zagrażają im wysokie temperatury ani długi okres przechowywania, są więc naprawdę wytrzymałe. Wpływają negatywnie na zdrowie, dlatego zaleca się dokładne badanie produktów.
Mikotoksyny najczęściej występują w suszonych i świeżych owocach, a także sokach owocowych. Ponadto mogą znajdować się w kawie, ziarnach czy zbożu. Nierzadko spotyka się je również w orzechach, nasionach oleistych, olejach czy skrobiach. Niekiedy mikotoksyny są obecne też w różnych przyprawach, czyli produktach, które stosuje się nawet kilka razy w ciągu dnia.
Ochrona przed mikotoksynami
Aby uchronić się przed tymi toksycznymi metabolitami, należy wykonywać badania żywności oraz paszy. Oddawanie tych produktów do specjalnych laboratoriów jest bardzo ważne. Wybieraj miejsca, które mają na wyposażeniu wysokiej jakości urządzenia służące do przeprowadzania analizy zawartości mikotoksyn. W ten sposób możliwe jest zadbanie o spełnienie wszelkich wymagań BHP. W laboratoriach nie tylko stwierdza się obecność toksycznych substancji, ale również możliwe jest określenie ich ilości. Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące tych badań, skontaktuj się z nami. Odpowiemy oraz rozwiejemy wszelkie wątpliwości, jeśli się takie pojawiły. Podczas pracy opieramy się na zdobytej na przestrzeni lat wiedzy oraz doświadczeniu. Zaufaj profesjonalistom i cieszy się zdrowiem oraz bezpieczeństwem hodowanych zwierząt.